Makale bilimsel açıdan kabul görmüş bir yazı tipidir. Çünkü makalede kullanılan bilgiler, yorumlar, ispatlar veya bakış açıları ispatlarıyla yani referansları ile beraber verilmek zorundadır. Bu yüzden herhangi biri o makaleye bakarak bir çıkarım yapmak istese ve bu ispatları bulmak isterse makalede ki referanslar aracılığıyla kolaylıkla bu ispatlara ulaşabilir. Ayrıca bu şekilde, araştırmacı bir insan herhangi bir konu hakkında araştırma yapacağı zaman bazen istediği makaleleri bulamayabilir, benzer konularda makaleler bulur. Bulduğu makalelerin referanslarıyla da istediği makalelere kolaylıkla ulaşabilir.
Makalenin diğer bir faydası da, bir makale ne kadar çok başka bir makalede veya tezde referans olarak kullanıldıysa o makalenin önemi, bilinirliği ve doğruluğu o derece de artar. Bu yüzdendir ki artık akademik hayatta yazılan makaleler çok önem taşımaktadır.
Makale veya tezin geçmişteki, günümüzdeki veya gelecekteki bir veriye ulaşımın en doğru ve kolay yoludur. Çünkü artık günümüzde hemen hemen her konuda bir makale, tez veya kitap bulunabilir. En azından bir kısmında bahsedilmiştir. Bu yüzden makale ve tezlerin bir kitap kadar uzun olmamalarına ragmen formatlarının ve yazım şeklinin çok büyük bir önemi vardır. Evrensel bir formata sahip olan bir makale veya tez, kolaylıkla herkes tarafından anlaşılabilir. O yüzden format çok önemlidir.
Dergi, gazete veya başka medyalarda yayımlatılmak istenilen makalelerde genellikle en çok aranan özellik, makale veya tezin formatı ve yazım dilidir. Akademik bir formatla ve dille yazılmalıdır.
Genellikle en zor bölümdür. Çünkü ne yazılacağı bu aşamada bilinmez. O yüzden sürekli makale yazan insanlar giriş bölümünün gelişme ile beraber veya sonrasında yazılmasını savunurlar. Giriş bölümünde kullanıcı kısaca bilgilendirilir. Makale veya tez hakkında burada kısa bir özet verilir. Yazılması en zor bölümdür diyebiliriz. Bu bölümde makalenin veya tezin yazılma amacı da yer alır.
Giriş bölümünde özeti çıkarılan konu veya yazma amacının detayı bu bölümde verilir. Gelişme bölümünde araştırmalar yoğunlaşır, referanslar verilir, tablolar eklenir, resimler eklenir, hesaplamalar yapılır gerekirse formüller çıkartılır. En çok zaman alan ve konunun detay bölümüdür. Makale de giriş ve sonuç bölümünün toplamında fazla olmalıdır (çoğunlukla). Gelişme bölümünde ki format özellikle önemlidir. Çünkü referansların en sık verildiği yerdir. Başka kaynaklardan alınan veriler burada açıklanır gerekirse quotation yapılır.
Gelişme bölümüne benzer bir bölümdür. Çok uzun tutulmaz genelde. Referansında az olduğu bir bölümdür. Makaleden çıkarılan sonuç açıklanır. Gelecekten de bahsedilebilir. Değerlendirme burada yapılır. Soru cümleleri ile de bitebilir, bu yazarın yazım tutumuna kalmış bir insiyatiftir.
Makalenin özellikleri makalenin farklı olduğu noktaları zaten özetler niteliktedir. Diğer türlerde olmayan özellikle makalenin farkı niteliğindedir.